Една добра идея за кухненски плот

Една добра идея за кухненски плот

Кухненската зона е една от най-важните в един дом. Въпреки, че не заема голяма част от цялото жилище, често за проектирането й се отделя значително повече внимание. Основните характеристики, които трябва да бъдат постигнати при проектирането на кухнята са: функционалност, естетика, дълготрайност, лесна поддръжка и оптимална цена.

Плотът на кухнята е нейният най-натоварен компонент, което го прави едно от нещата, подлежащи на най-малко компромиси. Той ежедневно се подлага на контакт с горещи съдове, разливане на течности и удари. Затова трябва да бъде водонепропусклив, топлоустойчив, като едновременно не бива да губи визуалните си качества, които придават красота и уют.

Изборът на плот е трудно решение, тъй като на пазара се предлага богата гама от материали, всеки от които се отличава с различни визуални и технически характеристики.

Едно от най-масовите предпочитания е термоплотът. Той е изработен от ПДЧ с висока плътност с меламиново покритие. Основно е предпочитан заради ниската си цена. Лесен е за почистване и предлага разнообразни решения за декори. Основни негови недостатъци обаче са, че е склонен към лесно надраскване, както и ниската му топлоустойчивост и повредата му след допир с горещи предмети.

Друг вариант са дървените плотове. Изработват се от масив или слепени парчета. От естетическа гледна точка не може да се конкурира с нищо друго, ако желаният резултат е визия и усещане за истинско дърво. За съжаление предимствата му се изчерпват с това. Цената му е висока, труден е за поддръжка и не е устойчив нито не високи температури, нито на дълго намокряне. Цветовете му също са ограничени, тъй като се прави от естествен материал.

Популярно решение също са плотовете от естествен камък. Тук красотата на естествения материал също е предимство и за разлика от дървените, този тип плотове предлагат повече цветово разнообразния. За поддръжката им обаче, се изисква малко повече внимание. Устойчиви е на надраскване, но не и на високи температури. Въпреки привидно гладката им повърхност, плотовете от естествен камък са порести, и не са подходящи за разливане на течности като оцет и вино.

Алтернатива на естествените каменни плотове са плотовете от технически камък. Те съчетават в себе си: Изобилие от цветове, декори и финиши; Визия, която е много близка до истинските камъни; Издържат на горещо и на разливане; Лесни са за поддръжка. Произвеждат се на големи размери, което придава гъвкавост при дизайна на кухнята. Основният им недостатък обаче е осезаемо по-високата им цена, която често ги прави непредпочитан избор.

Съществува и един неособено популярен, но рационален вариант, отговарящ на всички гореописани критерии – плотове от гранитогрес. Комбинацията от следните качества превръща плотовете от гранитогрес в оптимално решение за кухнята:

  • Изключително много възможности за персонализиране: Най-богатата гама от цветове и декори (дърво, камък, бетон, мозайка, декоративни шарки и много други); Възможност за матов, гланцов, полугланцов или друг вид финиш; Различни видове обработки на краищата, чрез които се постигат различни визуални ефекти – от много тънък до много дебел плот.
  • Плочите се произвеждат на огромни размери, което позволява големи площи без фуги между тях.
  • Изключително лесни са за поддръжка: Високоякостни са; Устойчиви са на надраскване; Имат нулева водопропускливост – върху тях може да се разливат всякакви течности; Имат изключително висока топлоустойчивост.
  • Не на последно място – въпреки комбинацията си от предимства, спрямо другите видове кухненски плотове – цената им е конкурентна.

Направи запитване.